Navigatie overslaan

De QC20 ballbar gebruiken voor de ISO 10791-6 norm

Verifieer en corrigeer de kinematische nauwkeurigheid van 4- en 5-assige bewerkingsmachines met de QC20 ballbar voor ISO 10791-6 norm

Wat is ISO 10791-6?

Met de ISO 10791–6 norm wordt de kinematische nauwkeurigheid van 4- en 5-assige machines geverifieerd, speciaal als ze uitgerust zijn met 3 lineaire en 1 of 2 rotatieassen.

Met deze norm is de contournauwkeurigheid langs lineaire en circulaire paden nauwkeurig vast te stellen, door gelijktijdig de beweging te coördineren over drie traditionele cartesische assen en 1 of 2 rotatieassen.

De ISO 10791–6 norm richt zich primair op de evaluatie van machineprestaties en niet zozeer op het aanbieden van compensatiegegevens voor machinecorrectie.

Aanvullende informatie is te vinden in de ISO 10791–6 norm en in de praktijktoepassing hieronder.

Wat heb ik nodig om de test uit te voeren?

QC20 ballbar

Icoon QC20 ballbar ISO10791

De meeste tests gedefinieerd in ISO 10791-6 zijn uit te voeren met een QC20 ballbar om bewerkingsmachines te verifiëren. Tijdens meerassige bewegingen probeert een bewerkingsmachine een vaste scheiding tussen gereedschappunt en werkstuk in stand te houden. De QC20 ballbar kan de contourprestaties meten door elke afwijking te meten tussen de gereedschappunt en het werkstuk terwijl meerassige gereedschappaden gevolgd worden.

Ballbar Trace software

Icoon Ballbar trace ISO10791

De ISO 10791–6 norm vereist rapportage van de maximale tot de minimale afwijking, wat eenvoudig gedaan kan worden door de gegevens op te nemen met de Ballbar Trace software.

Gegevens opgenomen met Ballbar Trace kunnen vervolgens met de XCal-View (versie 2.3 en hoger) analysesoftware geanalyseerd en gerapporteerd worden volgens ISO 10791-6.

Centreerhulp voor ballbarspindel

Icoon midden van QC20 ballbarspindel ISO10791

Bij testen volgens ISO 10791–6 is het essentieel om de centreerholte van de ballbar te centreren met de spindel voordat er getest wordt. Hoewel ISO 10791–6 geen centriciteitswaarde specificeert, moet de centreerholte uitgelijnd zijn met de spindelmiddellijn om fouten bij instellen van de test te elimineren.

De centreerhulp voor de ballbarspindel helpt om de centreerholte van het gereedschap te centreren met de spindelmiddellijn.

Schachten en adapters

Icoon OMP4060 shank

Conische of parallelle shanks, compatibel met de Renishaw OMP40 taster. Als alternatief is een OMP60 conische shank met een OMP40 shankadapter te gebruiken als middel om de centreerholte te positioneren op de spindelmiddellijn.

De databladen hieronder geven aanvullende informatie over de shanks en adapters.


XCal-View analysesoftware

Icoon XCalView ISO10791

De XCal-View analysesoftware (versie 2.3 en hoger) analyseert snel de gegevens die Ballbar Trace heeft opgenomen.

Met de XCal-View analysesoftware zijn meteen rapporten te genereren in overeenstemming met diverse internationale normen voor controle van machineprestaties, waaronder ISO 10791-6.

Productprogramma

Icoon productprogramma ISO10791

Om te testen volgens ISO 10791-6 zijn specifieke productprogramma's nodig. Op dit moment maakt de Ballbar Trace software geen productprogramma's.

Hieronder staan extra ressources om te downloaden en productprogramma's op macro-basis te bewerken voor de machine die u wilt testen.

Hoe kan de Ballbar Trace software helpen bij de verificatie van een bewerkingsmachine?


Ballbar Trace is flexibele software voor gegevensopname met de QC20 ballbar op tijdbasis, die uit te breiden is tot verificatie van 5-assige machines.

Deze software voor real-time gegevensopname houdt zich aan norm ISO 10791-6 en helpt bij het statisch bewaken van trillingen en verloop van de machine.

Uitgebreidere gegevensanalyse

Gegevens van Ballbar Trace zijn snel te analyseren met de XCal-View software voor gegevensanalyse (versie 2.3 en hoger).

Rapporten worden meteen gegenereerd volgens ISO 10791-6 en vele internationale normen voor machineprestaties.

Ballbar Trace downloaden

Kosteloze software voor gegevensopname met de QC20 ballbar voor verificatie van 5-assige bewerkingsmachines.

Ballbar Trace software

Andere ressources

 

Neem vandaag nog contact op met ons verkoopteam

Neem contact op met uw plaatselijke leverancier voor meer informatie en een gesprek met een expert.