Navigatie overslaan

“Meettijden en -kosten met 80% omlaag en altijd nauwkeurig ondanks 21 °C variatie”

Aanzienlijk kortere meettijden, met de flexibiliteit om veel verschillende producten te meten met een directe goed- of

Kishan Auto Parts Pvt. Ltd. in Rajkot (Gujarat, India) is een wereldwijd vooraanstaande fabrikant van drijfstangen voor grote namen in de productie van auto’s, compressoren, trucks, tractoren, scheepsmotoren en grondverzetmachines. Kishan kocht onlangs een Renishaw Equator™ om flexibel vergelijkend te meten en realiseerde meteen een besparing aan kosten en meettijden van ruim 80%.

Daarnaast worden de meetprestaties niet aangetast door de temperatuurvariaties op de werkvloer van meer dan 21 °C, dankzij de unieke vergelijkingsmethode van de Equator met referentieproducten die gekalibreerd zijn op de coördinatenmeetmachine (CMM) van Kishan.

Veelzijdig meten op de fabrieksvloer

Kishan Auto meet nu met de Equator meerdere varianten van drijfstangen en voegt er dagelijks nieuwe aan toe. De meettijden van rond de 55 seconden per drijfstang zijn aanmerkelijk korter dan bij eerdere methodes. De operators kunnen één Equator machine voor vele verschillende producten gebruiken. Ze meten alle maten in één actie en krijgen meteen een goedkeur/afkeur-beslissing en een rapport met de productafmetingen.

In hun vestigingsplaats Rajkot in India kan de temperatuur stijgen tot 40 °C en dalen tot 19 °C, maar desondanks krijgt Kishan herhaalbare resultaten van zijn Equator systeem. Dit wordt bereikt door een nieuwe referentie te maken na maximaal 3 uur of wanneer de temperatuur sterk veranderd is. Door het systeem opnieuw te 'nullen' verdwijnt het effect van thermische uitzetting uit de metingen, zodat de productkwaliteit gegarandeerd is. Het referentieproduct moet dichtbij de machine bewaard worden en dezelfde temperatuursinvloeden ondergaan als de te meten producten. Als de omgevingstemperatuur ooit snel verandert en een product buiten de toleranties is, dan kan de operator het referentieproduct meten om het systeem te resetten en controleren of de afkeurbeslissing inderdaad niet door de omgeving kwam.

Traceerbaarheid en extra capaciteit

De referentieproducten worden gekalibreerd op Kishans CMM, wat ze de traceerbare nauwkeurigheid geeft waarop ze vertrouwen voor hun kwaliteitsgaranties. Vanwege de grote thermische variaties moet de CMM echter gebruikt worden binnen de geconditioneerde ruimte van het bedrijf. De Equator geeft Kishan de mogelijkheid om de gecertificeerde nauwkeurigheid te verlengen naar de fabrieksvloer, wat de omstandigheden ook zijn.

Dankzij de Equator is het niet nodig om hiervoor een extra CMM met scanvoorzieningen aan te schaffen, zoals directeur Shantibhai Changela van Kishan Auto toelicht: "Eigenlijk vullen de Equator en de CMM elkaar perfect aan. De ene levert traceerbare gecertificeerde nauwkeurigheid, de andere kan tegen temperatuurveranderingen en vergroot de capaciteit."

"Kwaliteit is essentieel voor ons; we streven voortdurend naar 100% kwaliteit en werken tegelijkertijd aan onze efficiëntie. Deze besparingen geven we door aan onze klanten. De Equator heeft ons op een ander niveau gebracht."

Kishan Auto (India)

Voordat de Equator kwam

Jarenlang heeft Kishan Auto's met luchtmeetsystemen diameters gemeten en gecontroleerd op rondheid en vervormingen. Voor elke van de 360 varianten van drijfstangen hadden ze 3 of 4 verschillende meetinstrumenten nodig. En van grotere drijfstangen voor zware toepassingen werd soms wel 100% gecontroleerd.

Deze meetapparatuur ging bij Kishan meestal zo'n 10.000 metingen mee en moest daarna opgeknapt worden. Per drijfstang kosten 3 van de 4 meetinstrumenten Rs 6.000 (ca. € 84) en kost de weergave Rs 30.000 (ca. € 420). Met het 4e meetinstrument (om de vervormingen te meten) stijgen de kosten echter tot zo'n Rs 300.000 (ca. € 4200). Dit bevat namelijk een onderdeel van goud dat snel beschadigd raakt en vaak vervangen moet worden.

Verder zijn in het proces 120 seconden per luchtmeetinstrument nodig, zodat het testen van één product bij elkaar zeker 8 minuten duurt. Met een toenemende vraag naar zijn producten had Kishan een snellere meetmethode nodig.

Zoeken: een snel inspectiesysteem

In september 2011 waren managers van Kishan Auto in Duitsland voor zakelijke besprekingen en om de beurs EMO Hannover te bezoeken. Na een zoektocht zonder succes van ruim 2 jaar naar een inspectiesysteem dat hun gewenste snelheid kon bereiken, hadden ze niet veel hoop op het vinden van een oplossing. Toen ze bijna weer vertrokken van de beurs viel hun blik op een van de demonstraties van het Equator systeem op de Renishaw-stand waarbij een drijfstang werd gemeten. Het was een toevalligheid die de oplossing van hun probleem zou worden. Ze vroegen om een demonstratie binnen enkele dagen na hun terugkeer in India en zodra ze een Equator hun eigen producten hadden zien meten, besloten ze onmiddellijk het systeem te kopen.

De meetkosten verlagen

De tijd en het kunnen omgaan met diverse temperaturen waren niet het enige voor Kishan Auto. Belangrijker waren de kosten van het meten. Er werden 77 varianten van drijfstangen geïdentificeerd die het Equator systeem kon verwerken, en operators meten met het systeem nu 500 stuks per dag in een shift van 10 uur.

Als Kishan Auto zou investeren in vaste meetopstellingen voor deze 77 varianten, dan zou dat een investering vergen van Rs 23 miljoen (ca. € 322.000) alleen al voor de hardware. Verder zijn er nog meer kosten, zoals opgeleide krachten om de systemen in te stellen en te onderhouden, opslag, en operationele kosten.

  • Mr Changela, MD Kishan Auto
  • Kishan Auto operator using Equator™ gauging system

Van sterkte naar sterkte

Het bedrijf werd in 1988 opgericht door Shantibhai Changela. Kishan startte met de productie van 2000 drijfstangen per maand, en vandaag de dag maken ze er tot 50.000 per maand in 360 varianten. De klantenlijst leest als een ABC van de wereld van auto's, compressoren, bedrijfswagens, tractoren, scheepsmotoren en grondverzetmachines.

Kishan exporteert 90% van zijn productie naar toonaangevende industriële en hoogontwikkelde landen waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Singapore, Italië, China, Polen, Brazilië en Nederland. Het bedrijf heeft een reputatie van hoge kwaliteit binnen de gevraagde toleranties, maar voor een concurrerende prijs. Het is gespecialiseerd in de productie van drijfstangen, van ruw materiaal tot eindproduct in hun eigen smederijen, met een doorlooptijd van 60 tot 90 dagen.

Kwaliteit is mantra van Kishan Auto's

Voor Kishan is kwaliteit het resultaat van de juiste werkethiek en processen voor zowel leiding als operators, en van het beschikken over de juiste apparatuur om de gestelde doelen te bereiken. De introductie van het Renishaw Equator meetsysteem was van grote betekenis voor de kwaliteit, omdat het bedrijf nu snel en eenvoudig 100% van de gemaakte producten kan inspecteren en dus een 100% kwaliteitsgarantie kan geven op al zijn producten.

Shantibhai Changela legt uit: "Kwaliteit is essentieel voor ons; we streven voortdurend naar 100% kwaliteit en werken tegelijkertijd aan onze efficiëntie. Deze besparingen geven we door aan onze klanten. De Equator heeft ons op een ander niveau gebracht."

Downloaden

  • Case study:  Kishan Auto - Gauging time and costs cut by 80% and accuracy maintained despite a 21°C range